vineri, 27 aprilie 2012

DIY: Half Circle Skirt

   Această fustă semicloș am cusut-o in clasa 7-a la ora de educație tehnologică. Îmi amintesc și astăzi
cum nu-mi reușea să lucrez la mașina de cusut din liceu, cum se rupeau și înnodau ațele... Sincer nu credeam că o voi purta, dar de vreme ce am gasit-o, o asortez cu o pereche de bretele de la blugii mei și o port la ținute casual. 



                                                           

Construirea tiparului:

  Avem nevoie sa stabilim lungimea fustei si grosimea taliei. Pentru fusta semiclos nu este necesara masurarea soldurilor, deoarece fusta este suficient de larga pe linia soldurilor.
  Consideram Xcm – grosimea taliei si Ycm lungimea fustei. Materialul de impatureste in doua, cu indoitura in sus.
  Se deseneaza un unghi drept cu varful in punctul A. Din punctul A, mergand pe laturile unghiului, spre stanga si in jos, se marcheaza punctele B1 si respectiv B3, la o distanta calculata dupa urmatoarea formula: 1/4 din grosimea taliei + 5cm. Punctele B1 si B3 se unesc printr-o linie punctata. Apoi se imparte acea linie punctata in doua. Marcajul de la jumatarea segmentului B1-B3, il vom nota cu A1. Se traseaza din punctul A prin punctul A1, o linie punctata nedefinita. Se masoara din punctul A spre punctul A1: 1/4 din grosimea taliei + 5cm si se marcheaza acel punct cu B2. Se unesc punctele B1, B2 si B3 printr-o linie arcuita.
Pe laturile unghiului A, respectiv din punctul B1, B2 si B3, se masoara in jos si la stanga, lungimea Y a fustei pe care o dorim. Notam cu C1, C2 si C3 punctele care delimiteaza lungimea fustei in partea inferioara. Prin punctele C1, C2 si C3 se traseaza o linie usor arcuita, care va da rotunjimea fustei.


  Croitul și cusutul:
Folosind tiparul de mai sus, fusta se poate confectiona cu o singura cusatura la spate, de sus pana jos. Pentru croit, materialul se pune cu indoitura (firul de latime) sus. Firul de lungime (liziera materialului), va trebui sa se suprapuna exact peste indoitura, respectiv sa aibe aceleasi dimensiuni. Daca lungimea fustei nu intra pe latimea materialului, se pot face innadiri, asa cum se indica pe tipar prin linia punctata, cu conditia respectarii stricte a directiei firului, pana cand lungimea este egala cu latimea.
Inainte ca materialul sa se taie, trebuie tinut cont de rezervele pentru cusaturi.
  La croit se lasa urmatoarele rezerve: pe linia taliei – 1cm (aici se poate va adauga ulterior un elastic si se recomanda o rezerva mai mare), pe linia cusaturii – 2cm (aici se va adauga un fermoar), pe linia de rotunjime a fustei – 3 sau 4cm.
  Inainte de a coase la masina materialul, el se coase superficial de mana (se insaileaza), se prinde cu ace cu gamalie, iar apoi se probeaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu